Bruges Whisky Company

Na honderden jaren (de Schotten zijn al geruime tijd geleden uit Brugge vertrokken) vloeit er sinds enige tijd weer spirit uit distilleer ketels in Brugge. Geïnspireerd geraakt na het proeven van heel veel whisky’s (met als doorslaggevende knaller Springbank) besloot Thibaut De Meyer in 2018, samen met zijn vader Peter, de ‘Bruges Whisky Company‘ op te richten en zelf te gaan stoken.

Wij hebben de ontwikkelingen vanaf het begin gevolgd. Het verhaal van deze jonge ondernemer, de gedrevenheid en bevlogenheid van deze mannen én de geur, smaak en afdronk van hun prachtige producten hebben ons tot ware Bruges fans gemaakt. De ereplaats in onze Club is meer dan verdiend. Temeer, omdat de eerste spirit pas recent, in 2019, vloeide.

In de loop der jaren werden meerdere young malts gebotteld, ieder met een eigen karakter en gerijpt in diverse (soms home made) vaten. Uiteindelijk werd op zondag 11 september 2022, tijdens het WHISKE Festival in Geel, België, de eerste officiële Ryggia Whisky gepresenteerd.

De producten uit Brugge zijn te herkennen aan de namen ROGIA, RYGGIA en PEATHIA. Onderstaand een overzicht van tot heden gepresenteerde Geesten. Wie weet wat Bruges ons in de toekomst nog meer gaat brengen!

Ga voor meer actuele informatie naar > Bruges Whisky Company

Een nieuwe Telg uit West Vlaanderen! Bruges Whisky Company

Bruges Whisky Company

Rogia

Rogia wordt beschouwd als de ‘High End Spirit’ lijn van Bruges. Kleine oplages (uit kleine vaten) met ieder hun eigen specifieke karakter. Allen op Cask Strenght en verzegeld met was. Minder goed toegankelijk voor de startende whisky drinker. Afgelopen jaren zijn de volgende Rogia’s verschenen:

Merlot Cask Finish. First official release op 27-6-2020. 64% Abv. 39 flessen.
Experiment A. 67% Abv. 19 flessen. Speciaal uitgebracht voor het Festival in Lichtevoorde in 2020 (dat niet door ging). Vandaar dat de spirit is gebotteld.
Distillery Exclusive Bourbon Cask finish. 64% Abv. 50 flessen. Uitsluitend bestemd voor klanten in het restaurant van familie De Meyer (en voor proeverijen bij Whisky Clubs). Daarom hebben deze flessen een plastic verzegeling.
Distillery Exclusive PX Cask finish. 64,5% Abv. 20 flessen. Uitsluitend bestemd voor klanten in het restaurant van familie De Meyer (en voor proeverijen bij Whisky Clubs). Daarom hebben deze flessen een plastic verzegeling.
Moscatel Cask finish. 63,3% Abv. 98 flessen.
Icewine Cask finish. 2021 gebotteld. 59,2% Abv. 39 flessen. Samenwerking met Whisky van België en Buds&Barrels ter gelegenheid van Carnaval.
Buds and Barrels. Op verzoek van Buds&Barrels gebotteld. 64,8% Abv. 56 flessen.
Experiment C. 58,1% Abv. 122 flessen.
Tawny Port single malt whisky. Na alle hierboven genoemde Spirits de éérste Rogia Whisky! 59.8% Abv. 121 flessen (release op 11 december 2022).
Canasta Sherry oak single malt whisky. 59.2% Abv. 113 Flessen. Uitgebracht ter gelegenheid van het 4-jarig bestaan van BWC. (Release 2 juli 2023).
Champagne Cask single malt whisky. 60,5% Abv. 117 flessen. Uitgebracht ter gelegenheid van het 4-jarig bestaan van BWC. (Release 2 juli 2023).

Uit een nieuwsbrief van Bruges van 30 juni 2023 maken we op dat hiermee voorlopig, ten minste twee jaar, een einde is gekomen aan Rogia releases. Men wil zich voorlopig richten op whisky die toegankelijker is voor het grote publiek. Anders gezegd: “drinken in plaats van verzamelen”.

Ryggia

Ryggia is de lijn die toegankelijker is voor een veel breder whisky publiek. De oplages zijn groter (uit grotere vaten) met ieder hun eigen specifieke karakter. Ryggia is uitgebracht op Cask Strenght (te herkennen aan de was verzegeling) maar soms ook in aangelengde vorm (te herkennen aan de plastic verzegeling). Afgelopen jaren zijn de volgende Ryggia’s op de markt gekomen:

Experiment B (een voortzetting van Experiment A). 62,1% Abv. 251 flessen.
Halfway (halverwege het moment van ‘distilleren tot whisky’. 48,3% Abv. 132 flessen.
Almost there (het moment van de eerste officiële whisky komt naderbij). 59,7% Abv. 602 flessen.
Inaugural Release. De eerste Bruges Ryggia WHISKY, gepresenteerd op het WHISKE Festival te Geel, België op zondag 11 september 2022. 61,7% Abv. 2093 flessen. Een klein aantal van deze flessen heeft het Bruges zegel in de was verzegeling, dit maakte deel uit van de festival aanbieding.
Unleashed Batch 1. 60,2% Abv. Eigenlijk een special edition, er volgen later meer uitvoeringen in deze serie. Bourbon vat met finish op rode peper(!) vat. 498 flessen. Release voorjaar 2023.
– Core Release. Na goed naar trouwe fans te hebben geluisterd is Bruges in september 2023 met de eerste Core Release op de markt gekomen. “Drinken in plaats van verzamelen” is het devies! 2000 flessen op 46% Abv met een prachtige witte zwaan op het paarse etiket.

Special editions

Bruges heeft in de loop der tijd meerdere speciale bottelingen uitgebracht:

– Young Malt Port Finish. 65.7% Abv. 14 flessen. Een Duty Paid Sample. Het gebottelde restant van het Festival in Waregem in 2020. (De allereerste Bruges botteling!)
Barista’s Secret. 58,1% Abv, PX vat. Aantal flessen onbekend (release in december 2022).
Au Diamant Noir. 57,5% Abv. Single Cask Maple Bourbon, gebotteld voor het gelijknamige restaurant in Brugge, 492 flessen (release december 2022).
4th Anniversary ‘Whisky van België’. 63% Abv, Porto vat. Speciaal gebotteld voor May en Patrick Ludwich, 83 flessen (release maart 2023).
Buds and Barrels exclusive. Madeira vat. Speciaal gebotteld voor Tom Haseldonckx van B&B. Released in een oplage van slechts 90 (!) flessen in augustus 2023.

Peathia

In tegenstelling tot Rogia en Ryggia is Peathia een peated spirit en werd op 20 juni 2022 gepresenteerd in een oplage van 300 flessen op 63.2 Abv. Om de smaken zorgvuldig van elkaar te kunnen scheiden is speciaal voor Peathia een separate distilleerderij opgezet in het Brugse ommeland (Pittem). Peathia’s eerste release is ‘light peated’. Inmiddels is een tweede, zwaarder geturfde, versie uitgebracht. 62.8% Abv, 500 flessen. Hou het Forum in de gaten voor de laatste informatie.

bruges rogia ryggia peathia whisky spirit
Drie prachtige BRUGES producten op een rij.