Uitgelicht

Uitgelicht! Aandacht voor bijzondere spirits en whisky's

In deze rubriek worden bijzondere flessen aan jullie  voorgesteld. Pak het podium! Deel je ervaringen! Ingelogde leden kunnen hun foto en de begeleidende tekst via een privé bericht op het Forum sturen aan @bert. Je beoordeling wordt dan zo spoedig mogelijk toegevoegd. We hebben een beetje hulp gehad van Belgische Whisky Goeroe Mark Dermul, nu ligt de bal bij jullie!

UItgelichte spirit: Rogia Icewine Cask Finish

De Brugse Whisky Company is een jonge distilleerderij, sinds 2019 actief, in Brugge (doh!). Thibaut de Meyer is de jonge master distiller die zijn hart verloren had aan Springbank, maar ook merkte dat goeie whisky stilaan onbetaalbaar begon te worden. Daarop besloot hij zelf whisky te gaan maken. Het duurt nog even voordat er echte Brugse single malt whisky op de markt is, maar ondertussen kan je al wel een paar zaken proeven die uit de stills zijn gedruppeld. Ik proef vandaag een spirit van 1 jaar en 7 maanden oud die op een ijswijnvat rijpte en in een zeer beperkte oplage beschikbaar was. Rogia is trouwens ‘heilig water’ en het Oud Keltisch en het woord reien zou daarvan afgeleid zijn. Da’s een vette knipoog naar Brugge, natuurlijk. Zoete, licht weeïge neus op boterbabbelaars, marsepein, kersen, bloedappelsien en het deeg van pannenkoeken. Tot slot nog wat blauwe druiven en een erg zachte, aangename kruidigheid. Hij is best scherp op de tong. Het ABV laat zich flink gelden. En ook de kruiden van het vat geven je een trap tegen je tanden. Maar eens de spirit zich genesteld heeft op je tong en je speekselklieren één en ander geblust hebben, wordt je aangenaam verrast door een mooie fruitigheid van geel fruit, steenfruit en kersen. Hij is een tikkeltje snoeperig op abrikozen (herinnert u zich die Supermanlogos nog?). De mond wordt er lekker warm van. Maar wat een mooie, lange, warme en erg aangename finish is dat? Lijkt wel op een dessertwijn van het hoogste niveau op steroïden. Dat is pas nagenieten. Zo zie je maar dat het fout is om spul van eigen bodem met lage verwachtingen te benaderen. Ik ben aardig onder de indruk van deze spirit. Ik vink alvast 2022 aan in mijn kalender om deze Brugse single malt te ontdekken eens hij de naam whisky mag dragen.

Bron: Whiskybase.com / Mark Dermul.

rogia ruggia bruges

Uitgelichte spirit: Ryggia Almost there

Zoethout. Thibaut De Meyer en zijn Brugse Whisky Company heb ik al geprezen voor de Rogia en de vorige Ryggia-releases. En tijdens een van mijn online masterclasses kwam zijn Experiment B zelfs als favoriet uit de bus. Ik was dan ook heel blij toen deze nieuwe 'Almost There' uitkwam in afwachting van de echte eerste whisky van deze jonge ondernemer. Slechts 602 halve literflessen werden uit 2019 gevuld met deze spirit die nog geen whisky mag heten. Hij rijpte op 'homemade fusten', geen idee wat daarmee bedoeld wordt, maar het ziet er allemaal weer heel goed uit. Aangenaam zoete neus op rood fruit, vooral frambozen en aardbeien, aangevuld met sultanarozijnen en gekonfijte sinaasappelschillen. Hint van marsepein en een flinke dosis cacao. Zelfs een beetje snoepachtig. En na wat ademhalen wordt het een en al drop. Mooi hoor! Mondcoating en krachtig! Het hout laat zich weer gelden, maar is perfect in balans met het zoete fruit. Weer allerlei rode bessen, bittere sinaasappel en een verloren abrikoos. Lekker pittig tegelijk op kruidnagel, nootmuskaat en zelfs een beetje oregano. En hoewel het een beetje water kan verdragen, denk ik dat het beter is zonder. De afdronk is lang, warm, kruidig, zoet... eigenlijk gewoon heerlijk. Ik heb 11 september 2022, de datum waarop Thibauts eerste echte single malt-whisky verschijnt – let wel op de eerste editie van Whisky Festival Kempenland – met highlighter in mijn agenda gemarkeerd.

Bron: Whiskybase.com / Mark Dermul

Uitgelichte fles 3

Deze rubriek staat open voor leden van Whisky Club de Kempen. Wie levert de tekst en de foto aan? Graag een privé bericht aan @bert via het Forum.


Uitgelichte Fles 4

Deze rubriek staat open voor leden van Whisky Club de Kempen. Wie levert de tekst en de foto aan? Graag een privé bericht aan @bert via het Forum.


Fles 5

Deze rubriek staat open voor leden van Whisky Club de Kempen. Wie levert de tekst en de foto aan? Graag een privé bericht aan @bert via het Forum.